miercuri, 2 decembrie 2015

Despre balet si influentele sale frantuzesti

Astazi m-am decis sa va vorbesc despre balet, si  despre noua mea pasiune pentru acest stil de dans teatral!

Ca o nota introductiva, baletul a aparut in timpul Renasterii italiene, pe meleagurile romane, undeva in jurul anilor 1545-1550, avand ca scop amuzamentul printilor sau ducilor italieni, ale caror curti tanjeau dupa astfel de arte treatrice!

El a fost apoi „mutat” pe teritoriul Frantei,unde a si cunoscut apogeul 200 de ani mai tarziu, datorita casatoriei Caterinei de Medici (personaj care a apartinut aristocratiei italiene si care va juca un rol foarte important in istoria medievala a Frantei) cu regele francez Henry al II-lea! Astfel, coregraful si dramaturgul Balthasar de Beaujeaux a creat ceea ce se va numi „Ballet Comique de la Reine” si care va deveni cea mai apreciata forma de distractie la curtile franceze. Foarte putini dansatori profesionisti participau la „piesele” puse in scena, majoritatea „actorilor” fiind curteni. Insa regele Ludovic al XIV-lea s-a indragostit atat de tare de balet incat a infiintat doua academii regale! 

De altfel este foarte greu sa nu te indragostesti de balet, in opinia mea! Gratia cu care sunt executate miscarile si paradoxul format deopotriva cu disciplina si efortul fizic intens sunt fascinante! Va sugerez cateva lectii de balet pentru imbunatatirea posturii si a musculaturii  intregului corp! Tot ce trebuie sa faceti este sa cautati : „
cursuri dans Bucuresti”. Va recomand cu caldura :” Triumph Dance Academy” si pe Iulian Panait – dansator profesionist, dublu campion naţional, dublu vicecampion naţional şi reprezentant al Romaniei la trei Campionate Mondiale de dans sportiv”.

De asemenea, tot datorita lui Ludovic al XIV-lea, si a Academiei Roiale de Dans infiintate de acesta, baletul a dezvoltat si mentinut o stransa legatura cu opera teatrica! Iata de ce cei care iubesc opera, de obicei sunt fascinati si de miscarile fanteziste ale baletistilor. Ii puteti inscrie si pe cei mici la cursuri dans copii, baletul ajutandu-i sa-si defineasca personalitatea, disciplina mentala si fizica!

In speranta ca v-am deschis apetitul pentru miscare si dans, va las cu gandul la minunata curte a regelui Ludovic, de la Versailles, cu luminile si extravagantele ei!

Pe curand!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More